14 July Tuesday

What is the difference between ‘into’ and ‘in to’?

വെബ് ഡെസ്‌ക്‌Updated: Monday May 20, 2019

  ‘Into’ and ‘in to’ are two commonly confused words in English language. They sound the same, but space makes all the difference.
Into is a preposition that means to the inside or interior of. Into indicates movement or some type of action that is taking place.Examples: It is dangerous to enter into the enemy’s camp. After having tea, he settled himself into his armchair. What is the difference between ‘in’ and ‘into’? The difference between ‘in’ or ‘into’ is whether or not there is movement. ‘In’ is used to describe where someone or something already is. Example: My cousin has invested a lot of money in farming.
“In to,” on the other hand, is the adverb “in” followed by the preposition “to.” They aren’t really related and only happen to fall next to each other based on sentence construction. My boss sat in to audit the meeting. The fire-fighter ran back in to save the girl.
What are the uses of ‘with’? With often follows adjectives which refer to reactions and feelings. Example: He was vexed with Ram Mohan for his behavior. ‘With’ also means ‘having’ or ‘possessing’. Example: The candidates were tense with expectancy. ‘With’ is used to indicate being together or being involved. Examples: I do not agree with you on this point.
   What are the uses of the preposition ‘for’? ‘For’ is used to indicate the reason or because of. Example: I am angry with him for his carelessness. ‘For’ is used to indicate the use of something. Example: A good judge never gropes for the conclusion.
   When do we use the preposition ‘to’? ‘To’ is used to indicate relationship. Example: Abraham is married to Gracy.‘To’ is used to indicate ‘concerning to’. Example: Please give an example pertinent to the case.When do you use ‘by’? In the exercise given in this article ‘by’ is used followed by a noun to indicate how something happens. Example: President Saddam Hussain has lived by the gun all his life.
When do we use the preposition ‘against’? The word ‘against’ means in opposition to. Example: The soldiers rebelled against the President. What is the use of the preposition ‘about’? ‘About’ means ‘on the subject ‘of’. Example: The mother was anxious about the safety of her son.
In English certain words and expressions are followed by particular prepositions. Examples: Insists on, interested in, get rid of, indulge in, operate on, polite to, reason for etc. Examples:  Take this medicine and you will get rid of the bad cold.The bird Indian Magpie indulges in a long flight.
There are about 150 prepositions in English, but only about 70 are commonly used. Learn them a few at a time and soon you will know them all.
Choose the correct prepositions to complete the sentences
1. Take this medicine and you will get rid ….the bad cold.
a) over  b)from  c)at   d)of
2.I am angry with him…..his carelessness.
a)on   b)to   c)for   d)at
3.It is dangerous to enter……the enemy’s camp.
a)in   b)into    c)on   d)by
4.Abraham is married …….Gracy.
a)to    b)with  c)between  d)on
5.My cousin has invested a lot of money…..farming.
a)for    b)into  c)in   d)on
6.He was vexed…..Ram Mohan for his behavior.
a)at    b)to   c)upon  d)with
7.I brought my son…..with great difficulty.
a)up   b)in   c)about  d)round
8.Please give an example pertinent ….the case.
a)on   b)to   c)for   d)with
9.There is no exception ….this rule.
a)for   b)about   c)to   d)at
10.A good judge never gropes …..the conclusion.
a)on    b)to   c)with   d)for
11.I do not agree ….you on this point.
a)with   b)to   c)in   d)at
12. President Saddam Hussain has lived…..the gun all his life.
a)for   b)by   c)on   d)through
13.The bird Indian Magpie indulges….a long flight.
a)at    b)on    c)in   d)over
14. The candidates were tense…..expectancy.
a)in   b)on    c)from   d)with
15.The mother was anxious …..the safety of her son.
a)about   b)upon   c)for   d)at
16.After having tea, he settled himself….his armchair.
a)over   b)into   c)to  d)on
17.The reward was not commensurate….the work done by us.
a)on   b)for   c)with   d)in
18. Jayachandran’s mind was attuned …..music.
a)on   b)with   c)at   d)to
19. He had to repent….what he had done.
a)at   b)of  c)over   d)for
20.The soldiers rebelled ….the President.
a)against    b)at   c)on   d)with
Answers: 1)d, 2)c, 3)b, 4)a, 5)c, 6)d, 7)a, 8)b, 9)c, 10)d, 11)a, 12)b, 13)c, 14)d, 15)a), 16)b, 17)c, 18)d, 19)d, 20)a
 


പ്രധാന വാർത്തകൾ
 Top