17 July Wednesday

Phrasal Verbs Beginning with Letters ‘b’, ‘c’ and ‘g

Dr.P.K.JayarajUpdated: Monday Dec 17, 2018

Phrasal Verbs Beginning with Letters ‘b’, ‘c’ and ‘g
 What is the difference between ‘bring about’ and ‘bring up’? These are phrasal verbs. Bring about means ‘cause something to happen’. Bring up means ‘rise children’. Examples: The arrival of electricity in rural areas brought about a huge change. She stopped working for a few years in order to bring up her children.
   What does ‘brush up on’ mean? It means refresh one’s knowledge. Example: Mary decided to brush up on her Spanish.  What is the difference between ‘break away from’ and ‘break down’? Break away from means ‘leave and become independent’ and break down means ‘lose control of one’s emotions’. Examples: He broke away from the organisation and set up his own company. The parents broke down when they heard the news.
    What is the difference between ‘call at’ and ‘call for’? Call at means ‘stop at a place briefly’ and call for means ‘demand that something be done’. Examples: The train calls at Mysore on the way to Bangalore. The opposition has called for an investigation into the misuse of public funds. What is the meaning of ‘call up on’? It means ‘formally request’? I now call up on the President to address the assembly. What does ‘carry out’ and ‘carry over’ mean? ‘Carry out’ means conduct and ‘carry over’ means postpone until later. Examples: Tests are carried out to determine the efficiency of a new drug. As regards holidays, can we carry over days from one year to the next?
   What is the meaning of ‘get away with’? It means to do something against the rules. Example: How could you get away with cheating on the test? What does ‘get on with mean’?  It means to have a good relationship with. She doesn’t get on with her mother- in- law. What is the meaning of ‘get over’? It means to overcome. My puppy died last month and I can’t get over it. What does ‘get together’ mean? It means to collect people in one place. We have to get together for our presentation today. What is the meaning of the phrasal verb get by? It means to manage to live. We don’t earn much money but we can get by.
    Choose suitable phrasal verbs to fill in the blanks.    
1.The arrival of electricity in rural areas..........a huge change.
   a)broke down    b)brought about   c)broke away from  d)broke up
2.She stopped working for a few years in order to ..........her children
   a)bring up    b)bring about   c)break up   d)bring back
3.Mary decided to ..........her Spanish before going to South America.
  a)bring about    b)bring up  c)brush up on  d)brush off
4.He.........the organisation and set up his own company.
  a)broke down   b)brought about   c)broke up   d)broke away from
5.The parents............when they heard the news.
   a)broke away from   b)broke down   c)brought about  d)broke up
6.The train........Mysore and Mandya on the way to Bangalore.
  a)calls at   b)calls for   c)calls after  d)calls around
7.The opposition has ..........an investigation into the misuse of public funds.
    a)called off   b)called upon  c)called for   d)called after
8.I now......the President to address the assembly.
  a)call for   b)call after  c)call off   d)call upon
9. Tests are ........to determine the efficiency of a new drug.
    a)carried over  b)carried out  c)carried through  d)carried on
10. As regards holidays, can we ........days from one year to the next?
    a)carry through  b)carry out  c)carry over  d)carry on
11.I hate to .......early in the morning.
     a)get up   b)get at  c)get by  d)get on
12. I can’t see what are you trying to......
    a)get on  b)get up  c) get by  d)get at
13. We don’t earn much money but we can.......
     a)get at  b)get by  c)get on  d)get up
14.She doesn’t.......her mother-in-law.
     a)get by  b)get at  c)get on with  d)get away with
15. How could you...........cheating on the test?
    a)get away with   b)get on with  c)get over  d)get by.
16. I have got too much work to do. I’d better ..........it.
    a)get by  b)get on with   c)get away with   d)get over
17. My puppy died last month and I can’t........it.
    a)get on with  b)get away with  c)get by  d)get over
18.She is very influential. She........everything.
      a)gets on with  b)gets at  c)gets away with  d)gets on
19.We couldn’t........what the teacher said.
     a)get down  b)get at  c)get by   d)get over
20.We have to............for our presentation today.
     a)get on with  b)get away with  c)get over  d)get together
  Answers: 1)b, 2)a, 3)c, 4)d, 5)b, 6)a, 7c, 8)d, 9)b, 10)c, 11)a, 12)d, 13)b, 14)c, 15)a, 16)b, 17)d, 18)c, 19)a, 20)d


പ്രധാന വാർത്തകൾ
 Top