18 August Sunday

CSIR NET/SET/K-TET Preparation

ഡോ. വി രാമലിംഗം അയ്യർUpdated: Monday Nov 5, 2018

1).Choose the largest number
(A) 2raise to 500 (B) 3raise to 400
(C) 4raise to 300 (D) 5raise to 200 (Ans:- B)
{ 2raise to 500=32 raise to 100, 3raise to 400= 81raise to 100 ,
4raise to 300 = 64raise to 100, 5raise to 200 =25raise to 100
Answer is 81raise to 100 ie 3raise to 400)
2). There are two examination rooms P and Q. If 10 candidates are
sent from P to Q, the number of students in each room is the same. If 20 candidates are sent from Q to P, the number of students in P is
double the number of students in Q. Find the number of students in
each room.
(A) 60 , 40 (B) 70 , 50 (C) 100 , 80 (D) 80,70 (Ans:- C)
{Let the number of students in P be x andq be y,
Then x-10=y+10 and x+20=2(y-20),Solving x=100 and y=80}
3). In which one of the following countries “ Wimbeldon”
championship is played?
(A) France (B) USA (C) UK (D) Russia (Ans:- C)
4). The term Auxiliary point system, upper cut and punch are
associated with which one of the following games?
(A) Football (B) Basketball (C) Boxing (D) Cricket. ( Ans C)
5). Some boys are standing in a queue. If the 10th boy from
behind is 5 behind the 12th boy from the front, how many
boys are there in the queue ?
(A) 17 (B)20 (C) 27 (D)26 (Ans;D)
{The10th boy from behind is 5 behind the 12th boy from the
front,So the position of the10th boy from behind is equal
to17th(12+5) position from the front So total number of boys
is17+10-1=27-1=26.}
6). Which one of the following commando forces killed the world’s
most notorious terrorists Osama Bin Laden?
(A) Desert Storm (B) NSG (C) SEAL (D) None of the above(Ans C)
7). In which one of the following cities was the country’s first 4G
services was launched on April 10, 2012?
(A) Delhi (B) Pune (C) New Delhi (D) Kolkata(. Ans C)
8) If you are driving 110 km/hr along a straight road and you look to
the side for 2.0 seconds, how far do you travel during this inattentive
period?
(A) 220m (B)55m (C) 61m (D) 60m (Ans:C)
[ Travel during1hour(60*60 seconds) =110km
Travel during 2 seconds =(110*1000*2)/60*60=61M]
9). A boat goes 16 km upstream and 24 km downstream in 6 hours.
Also it covers 12 km up stream and 36 km downstream in the same
time. Find the speed of the boat in still water ?
(A) 8 km/h (B) 4 km/h (C) 2.21 km/h (D) None of these
(Ans:A) [ Let the speed of the boat be x and that of water be y.Then
speed of the boat in upstream is x-y and speed of the boat in down
stream is x+y,Then 16/(x-y) +24/(x+y )=6.Let1/(x-y ) be a and
1/(x+y ) be b ,Then 16a+24b=6 ,
Again12/(x-y)+36/(x+y)=6 ie12a+36b=6, Solving both equations
we get a=1/4,b=1/2ie1/(x+y)=1/12 ie x+y=12, x-y=4, Solving x=8,y=4}
10) Out of the following, which is the correct statement ?
(A) Teaching is a dependent process.
(B) Teaching is an independent process.
(C) Product of teaching must be learning.
(D) Learning is dependent upon teaching. (Ans:A )
11.)Which is very important in the process of learning.
(A) School atmosphere (B) Infrastructure
(C) Previous knowledge (D) Teacher’s personality. (Ans:C )
12). Which results in effective teaching.
(A) Classroom discipline (B) Punctuality of students
(C) References used by teacher (D) Clear communication (Ans:D )
13). Effective teacher ...............
(A) allows students to ask questions
(B) completes syllabus within time
(C) provides a variety of learning experiences
(D) explains everything to absent students (Ans:C )
14). ‘.................’ is not a characteristic of good teaching aid.
(A) It should be very small (B) It should be accurate in every respect
(C) It should be easily portable (D) It should be upto date (Ans:A)
15). If your students have problems related to learning your subject,
then the best solution is .............. .
(A) increasing homework (B) supervised study
(C) diagnostic teaching (D) frequent assessment (Ans:C )
16). The phrase “..........giving personal attention to each student
individually ...................” is an example of :
(A) succinctness (B) circumlocution
(C) wordiness (D) tautology (Ans:D )
17). A well-written ................... attracts potential readers and facilitates the cataloguing of a research report in an electronic database.
(A) title (B) summary (C) abstract (D) synopsis (Ans:A )
18). A proposal that may provisionally serve as a starting point for further research is known as a ................. .
(A) hypothesis (B) theory (C) model (D) principle (Ans:A )
19)A .................... is used to show exact values.
(A) pie chart (B) table (C) bar diagram (D) dot plot (Ans:B )
20). Which of the following is the most recent and dependable source
of information on a broad scientific topic ?
(A) Research paper (B) Bibliography
(C) Review article (D) New textbook (Ans:C )
21). The ................. is the best indicator of the total importance of a journal to researchers.
(A) Garfield quotient (B) Impact factor
(C) Eigen factor (D) g-index (Ans:C )

{ Eigen factor and impact factor are two widely used measures of a journal’s value. The Eigenfactor calculation is based on the number of times articles from the journal published in the past five years have been cited in the JCR year, but it also considers which journals have contributed these citations so that highly cited journals will influence the network more than lesser cited journals. The impact factor (IF) of a journal is a measure reflecting the average number of citations to papers published in that journal. The impact factor was devised by Eugene Garfield, the founder of the Institute for Scientific Information (ISI) in Philadelphia. The g-index is an index for quantifying productivity in science, based on publication record .It was suggested in 2006 by Leo Egghe.}
 


പ്രധാന വാർത്തകൾ
 Top