27 May Monday

CSIR NET/SET/K-TET Preparation

ഡോ. വി രാമലിംഗം അയ്യർUpdated: Monday Oct 1, 2018

21) Superiortiy of intellect depends upon its power of concetnration on one theme in the same way as a concave mirror collects all the rays that tsrike upon it into one point. Whatt ype of reasoning is entailed in the above statement ?                                                                           
(1) Mathematical (2) sPychological (3) Analogical (4) Deductive  [ Ans:-The statement is analogical , hence option3)                                                                                                      
22) Given below are two premises (A and B). Four conclusions are drawn from them. Select the code that states validly drawn conclusion(s) (taking the premises individually or jointly).                        Premises
(A) Most of the dancers are physically fit.                                                                                               (B) Most of the singers are dancers.                                                                                                                              Conclusions : (a) Most of the singers are physically fit.                                                         
(b) Most of the dancers are singers.                                                             (c) Most of the physically fit persons are dancers.                                            (d) Most of the physically fit persons are singers.                                                                                                                Code : (1) (a) and (b) (2) (b) and (c) (3) (c) and (d) (4) (d) and (a) (Ans: 4)                                                                                                                      23) Which one among the following is a presupposition in inductive reasoning ? (1) Law of identtiy (2) Unchangeabiltiy in nature   (3) Harmony in nature (4) Uniformtiy of nature  (Ans: 4)                                                                                                                                               24) If the proposition ‘domestic animals are hardly ferocious’ is taken to be false, which of the following proposition/propositions can be claimed to be certainlyt rue ? Select the correct code : Propositions : (a) All domestic animals are ferocious. (b) Most of the domestic animals are ferocious. (c) No domestic animal is ferocious. (d) Some domestic animals are non-ferocious.                                       
Code : (1) (a) and (b) (2) (a) only (3) (c) and (d) (4) (b) only(Ans:3)                                                                                                                                        
25)  Which one of the following statements is not correct in the context of Venn diagram method ? (1) It is a method of testing the validtiy of arguments. (2) It represents both the premises of as yllogism in one diagram. (3) It requires two overlapping circles for the two premises of a standard-form categoricals yllogism. (4) It can be used to represent classes as well as propositions.(Ans:3)                                             
26) Which of the following statements, regarding the term ICT is/are TRUE ?                                                                                                                    P : ICT is an acronym that stands for Indian Classical Technology. Q : Converging technologies that exemplify ICT include the merging of audio-visual, telephone and computer networks through a common cablings ystem.                                                                                                   (1) P only (2) Q only (3) P and Q (4) Neither P nor Q( Ans:2)                                           
27) A new Laptop has been produced that weighs less, is smaller and uses less power than previous Laptop models. Which of the following technologies has been used to accomplish this ?    (1) Universal Serial Bus Mouse (2) Faster Random Access Memory (3) Blu Ray Drive   (4) Solid State Hard Drive ( Ans:4)                                                                                                    
28)  Given the following email fields, which of the email addresses will ‘swami’ be able to see when he receives the message ? To… ram@test.com Cc… raj@test.com; ravi@test.com Bcc… swami@test.com; rama@test.com                                                                                  (1) ram@test.com (2) ram@test.com; raj@test.com; ravi@test.com (3) ram@test.com; rama@test.com (4) ram@test.com; rama@test.com; raj@test.com; ravi@test.com (Ans: 2 )                                                             
 29) Put the following units of storage into the correct order, starting with the smallest unit first and going down to the largest unit :     
(a) Kilobyte (b) Byte (c) Megabyte (d) Terabyte (e) Gigabyte (f) Bit Give your answer from the following code :                                                       (1) (f), (b), (a), (c), (d), (e) (2) (f), (b), (a), (d), (e), (c)                                                         (3) (f), (b), (a), (c), (e), (d) (4) (f), (b), (a), (d), (c), (e) (Ans: 3)                            { Terabyte  is the largest unit}                                                                                                     
30)) With regard to computer memory, which of the following statement(s) is/are TRUE ?                                                                                      P : Read Only Memory (ROM) is ‘volatile’ memory.                                                                          Q : Random Access Memory (RAM) is ‘volatile’ memory.    
R : Secondary Memory is ‘volatile’ memory.                                                         (1) P only  (2) Q only  (3) P and Q only (4) P and R only (Ans:2)  
 
31) Find the area of thet riangle whose coordinates are(2017,2017),  (2027,2027)and(2037,2017):   
  1)2017        2) 100       3)100root10        4)100root20 (Ans:2)     [ Area of at riangle whose vertices are(X1,Y1), (X2,Y2),(X3,Y3)is 1/2{X1(Y2-Y3)+X2(Y3-Y1)+X3(Y1-Y2)}=1/2{2017*10+0+2037*(-10)} =1/2(-200)=-100}
                                                                               
32) Which of the followingt ypes of natural disasters has no definite beginning and end ?                                                                                                                 (1) Earthquakes (2) Landslides (3) Hurricanes (4) Droughts (Ans:4) {Earthquakes,Landslides and Hurricanes have  definite beginning and end}                                                                                                                                                                                   
33) Assertion (A) : Indoor air pollution is a serious health hazard. Reason (R) : The dispersal of air pollutants is rather limited in indoor environment. Choose the correct answer from the code given below :     (1) Both (A) and (R) aret rue and (R) is the correct explanation of (A).                                                                                                                                             (2) Both (A) and (R) aret rue but (R) is not the correct explanation of (A).                                                                                                                       (3) (A) ist rue and (R) is false.                                                                                                  (4) Both (A) and (R) are false.
(Ans:1)   
                                                                                                                                                                                                               
34) In terms of their cotnribution to the total power generation in India, identify the correct sequence of energy sources - Thermal Power Plants (TPP), Large Hydropower Projects (LHP), Nuclear Energy (NE) and Renewable Energy (RE) which includes solar energy, wind energy, biomass and small hydropower projects.                                  (1) TPP > RE > LHP > NE   (2) TPP > LHP > RE > NE                                          (3) LHP > TPP > RE > NE   (4) LHP > TPP > NE > RE
(Ans:1)                                                                                                                                                                                                                                                                       
 35) Which of the following is considered as major source of pollution in rivers of India ?                                                                    (1) Unregulated small scale indutsry (2) Utnreated sewage                                          (3) Agricultural run-off (4) Thermal power plants ( Ans:2)                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          
36). India has the largest Higher Education System in the World after : (a) The United States of America (b) Autsralia (c) China (d) United Kingdom (U.K.) Select the correct answer from the code given below :                                                                                                                            (1) (a), (b), (c) and (d)        (2) (a), (b) and (c) only                                                     (3) (a), (c) and (d) only   (4) (a) and (c) only  (Ans:4)  
              
 37)   Prime Minister Research Fellowship is for students pursuing Ph.D programme in :                                                                                                  (1) State and Cetnral Universities (2) Cetnral Universities, IISc, IITs, NITs, IISERs and IIITs (3) IISc, IITs, NITs, IISERs, IIITs, State and Cetnral Universities (4) IITs and IISc (Ans:4)            
  38) Leader of the Opposition is a member of committees which select : (a) the Cetnral Information Commissioner (b) the Cetnral Vigilance Commissioner (c) the Chairperson of National Human Rights Commission (d) the Chairperson of National Commission for Women Select the correct answer from the code given below :                          (1) (a), (b), (c) and (d)          (2) (a), (b) and (c) only                                              (3) (a), (c) and (d) only        (4) (a), (b) and (d) only (Ans:2)                            

 39) Which of the following statements are correct about gender budgeting ? (a) It is a separate budget addressing the specific needs of women. (b) It assesses the impact of government budget on women. (c) It is an accounting exercise. (d) It is another budgeting innovation. Select the correct answer from the code given below : (1) (b) and (d) only         (2) (a) and (d) only                                                                        (3) (a), (c) and (d) only   (4) (b), (c) and (d) only (Ans:1)           

40) Which of the following are the barriers to citizen-cetnric adminitsration in India ? (a) Wooden and inflexible attitude of the civil servants (b) Ineffective implementation of laws and rules (c) Awareness of rights and duties of citizens (d) Lack of job opportunities for the youth Select the correct answer from the code given below :                                                                                                 (1) (a), (b), (c) and (d)            (2) (a), (b) and (c) only                                                   (3) (a), (b) and (d) only           (4) (a) and (b) only   (Ans:4)      


പ്രധാന വാർത്തകൾ
 Top