23 May Thursday

CSIR NET/SET/K-TET Preparation

ഡോ. വി രാമലിംഗം അയ്യർUpdated: Monday Jan 14, 2019

1) The research that aims at immediate application is
(A) Action Research (B) Empirical Research
(C) Conceptual Research (D) Fundamental Research (Ans:-A)
{Empirical research is research using empirical evidence. It is a way
of gaining knowledge by means of direct and indirect observation or
experience. Conceptual research is defined as a methodology
wherein research is conducted by observing and analyzing already
present information on a given topic. Conceptual research doesn’t
involve conducting any practical experiments..Fundamental research
means experimental or theoretical work under taken primarily to
acquire new knowledge Action Research is the research that aims at
immediate application}
2. The chief objective of teaching is
(A) Transmission of existing knowledge (B) Stimulate curiosity of
students to discover knowledge (C) Help children to do well in
examinations (D) To facilitate research (Ans:-B)
3. A “Good” learner is one who
(A) Listens attentively to teachers (B) Has a questioning frame of
mind (C) Spends considerable time in library (D) Prepares well for
examination (Ans:-B)
4. Identify any three factors which contribute to effective teaching
(i) Art of communication (ii) Subject mastery (iii) Smart and
handsome looks (iv) Rapport with students
(A) (i), (ii) and (iii) (B) (i), (iii) and (iv)
(C) (i), (ii) and (iv) (D) (ii), (iii) and (iv) (Ans:-C)
5. Programmed instruction is based on the principles of learning
which is known as
(A) Software learning (B) Motivation
(C) Reinforcement (D) Systematic programming (Ans:-C)
6. Sentence completion tests are objective type of tests which measure
(A) Recognition ability (B) Sentence knowledge (C) Association skill
(D) Recall ability (Ans:-D)
7. Three of the following four attributes characterise research. Identify
the one which is not an attribute of research
(A) Research is purposive (B) Findings of research can be generalised
for all contexts (C) Research is logical and objective (D) Research is
based on accurate data (Ans:-B)
8. Match the following :
                   I                                                            II
(a) Experimental                       (p) Continuity of Method observations over time
(b) Descriptive                           (q) Internal Method criticism of data
(c) Historical                               (r) Stratified Method sample
(d) Longitudinal                        (s) Equivalence of Method groups
(A) (aq), (br), (cs) and (dp) (B) (br), (cq), (dp) and (as)
(C) (cp), (dq), (as) and (br) (D) (dq), (cp), (bs) and (ar) (Ans:-B)
9. Reorganise the following in an appropriate sequence
(i) Analysis and interpretation of data (ii) Preparation of Research
Report (iii) Identification and selection of a problem (iv) Formulation
of a research design (v) Collection of data
(A) (iii), (iv), (i), (ii) and (v) (B) (iii), (iv), (i), (v) and (ii)
(C) (iii), (v), (iv), (i) and (ii) (D) (iii), (iv), (v), (i) and (ii) (Ans:-D)
10. One of the following behaviour does not confirm to research
ethics. Identify the behaviour
(A) Copying passages from a book along with acknowledgement
(B) Arriving at a generalisation which the researcher feels as truth even though data do not support it
(C) Formulating hypothesis which is not confirmed by review of literature
(D) Using statistical techniques in qualitative research (Ans:-B)


പ്രധാന വാർത്തകൾ
 Top