17 August Saturday

GENERAL KNOWLEDGE & APTITUDE IN TEACHING

ഡോ. വി രാമലിംഗം അയ്യർUpdated: Monday Feb 12, 2018

46 . “The teacher talks about reality as if it were motionless, static, compartmentalized, and predictable”. Who raised this criticism?


A) Georg Wilhelm Friedrich Hegel B) Jean Piaget C) Paulo Freire D) Ivan Illich



47 . Curriculum that builds on students' cultural understanding or allows them to use their funds of knowledge in the classroom has proven to be more effective because A) Teacher education gives special training for handling such curriculum B) Students can relate it to their own lives C) Assessment of curricular activities will be realistic D) It paves chances for implementation of ICT in classroom



48 . Education acts as an integrative force in society by


A) Imparting high standard knowledge B) Organizing extra-curricular activities C) Communicating values that unite different sections of societyD) Imparting various subjects in an integral manner



49 . Which of the following is not a contributing factor for the social mobility of a student? A) Amount of education B) Educational curriculum


C) Social strata of the student D) Quality of institution



50 . A teacher uses the strategy of ‘self-help’ while providing psychological support to a student. This strategy belongs to:


A) Psycho analytic approach B) Humanistic approach


C) Trait approach D) Behaviouristic approach



51 . The WISC can provide insights in cognitive functioning that are:


A) Quantitative and qualitative in a proportion of 75:25


B) Fully Quantitative C) Fully Qualitative D) Quantitative and qualitative in a proportion of 50:50



52 . Piaget developed his theory of learning on the base of certain assumptions about children. Which of the following is not an assumption of Piaget?


A) Children enjoy learning in collaborative settings B) Children are intrinsically motivated to learn and do not need rewards from adults to motivate learning


C) Children learn many things on their own without the intervention of older children or adults D) Children construct their own knowledge in response to their experiences



53 . Adolescents are often vulnerable to negative peer pressures due to:


A) Change of moods rapidly, vacillating between happiness and distress and selfconfidence and worryB) Unstable sense of self and try out new personal labels and associate with various peer groups C) Limited life experience and under-developed decision-making skills D) Mood changes stem from biological sources



54. Which of the following is not correct? A) Values are dynamic


B) Values can be inculcated C) Values are to be professed


D) Values do not change


55. The first National Policy on Education in India was promulgated in the year


A) 1992 B) 1986 C) 1962 D) 1968


56. What was the name of the organization formed in India, in the year 1925, to


promote university activities, by sharing information and cooperation in the


field of education, culture, sports and allied areas?


A) University Grants Commission B) Inter-University Board C) Association of


Indian Universities D) Central Advisory Board of Education


57. The new variant of earlier National Literacy Mission is known as


A) Akshar Bharath B) India Literacy Project C) Sakshar Bharath


D) Department of School Education and Literacy


58. Lesson planning should be guided primary by the consideration of:


A) Meeting the needs of the average child in the class


B) Creating a happy classroom environment C) The curriculum goals


D) Providing pupils with intellectually challenging work


59. Individual differences within a class are best handled by


A) Coaching slow children after school B) Giving the bright students free


reading time C) Peer tutoring D) Organizing groups for specific purposes


60. Consider the following statements: (1) An interactive teacher can prove


himself / herself effective in a constructivist paradigm (2) An interactive teacher


applies the strategies of participatory learning


A) (1) is the cause and (2) is the effect. B) (2) is the cause and (1) is the effect.


C) (1) and (2) are unrelated statements. D) (1) and (2) are related, but do not


have cause- effect relationship.


61. A teaching approach to problem solving, learning, or discovery that employs


a practical method not guaranteed to be optimal or perfect, but sufficient for the


immediate goals is known as A) Project method B) Heuristic method


C) Discovery method D) Supervised study


62. The relationship between a senior teacher and a new teacher based on a


mutual desire for development towards career goals and objectives is known as


A) Mentoring B) Guidance


C) Professional collaboration D) Supervised training



63. Instructional experiences which make the acquisition of knowledge and


skill more efficient, effective, and appealing" is known as


A) Discovery learning B) Experiential learning


C) Curriculum design D) Instructional design


64. A process through which a teacher adds supports for students in order to


enhance learning and aid in the mastery of tasks is known as


A) Mastery learning B) Advance organizer C) Instructional scaffolding


D) Reciprocal teaching


65. Which of the following educational psychologist is known for the theory of


‘Conditions of Learning?’


A) Robert Gagne B) David Ausubel C) Henry Giroux D) Noam Chomsky


66. Which of the following is not a major element in the situated learning?


A) Content B) Context C) Community D) Supervision


67. According to Maslow, which of the following is not correct?


A) It is the perception that motivates, not the rewards


B) Needs are hierarchically arranged


C) Lower needs take priority D) Sex is a physiological need


68. Which of the following is not an objective of diagnostic tests?


A) To assess students' strengths in a specific subject area B) To assess students'


weaknesses in a specific subject area C) To grade students in a specific subject


area D) To know how much students know about a subject area


69. Which of the following is not a function of evaluation?


A) To determine the existence of a disability B) To determine the effect of a


disability C) To determine need for specialized services D) To determine the


instructional strategies


70. Evaluation that monitors learning progress is: A) Placement evaluation


B) Formative evaluation C) Diagnostic evaluation D) Summative evaluation


71. Which of the following is not advisable for effective classroom


communication?


A) Starting the lecture with one or two questions you are trying to answer, and


closing with questions the lecture raised or left unanswered


B) Introduce alternative perspectives in your lecture C) Have students use the


material they are learning to propose solutions to a problem


D) Reduce your lecture to very minimum and make extensive use of visual


techniques with the support of technology in the classroom


72. GER determines the number of students enrolled at:


A) Only primary level B) Only secondary level C) Primary and secondary levels


D) Pre-primary and higher education levels


73. Which of the following cannot be treated as a barrier of communication?


A) Differences in perception and viewpoint between sender and receiver B)


Cultural differences between sender and receiver C) Level of intelligence of


the sender D) Expectations and prejudices of the receiver


74. Read the following statements and choose the correct answer:


(1) Moodle is a free and open-source software learning management system


(2) Moodle is used for blended learning, distance education, flipped classroom


and other e-learning projects in educational institutions


A) Both (1) and (2) are true and (2) is the benefit of (1)


B) Only (2) is true C) Only (1) is true


D) Both (1) and (2) are true but not related to each other


75. Worksheets help students to explore topics, practice skills, and build knowledge A) The statement is true but not practical B) The statement is true and ispractical but depends up on class room environment C) The statement is true and is practical but depends up on teacher competence D) The statement is not true and practically impossible




 Answer: 46- C, 47- B, 48- C, 49-C,50- B, 51- B, 52- A, 53-C, 54- D,  55- D, 56- B,57- C, 58- C, 59- D,60- B,61- B,62- A, 63 D-, 64- C, 65-A, 66 -D, 67-A, 68-C, 69-D, 70-B, 71- D,72 -C,73- C, 74- A, 75-B

പ്രധാന വാർത്തകൾ
 Top