22 October Tuesday

CSIR NET/SET/K-TET Preparation

ഡോ. വി രാമലിംഗം അയ്യർUpdated: Monday Feb 11, 2019

41. The Universe for a research study comprises of 60000 students from rural and urban colleges, boys and girls, students of various
social groups. Identify the best method of sampling.
(A) Purposive sampling (B) Stratified sampling
(C) Quota sampling (D) Stratified random sampling (Ans:-D)
42. Identify the verbal test from the given standard tests used in
educational research
(A) Make a Picture Story Test (MAPS) (B) Koh’s Block Design Test
(C) Attitude scale (D) Raven’s Progressive Matrices(Ans:-C)
43. Match the following activities :
             I                   II
(a) Print media                              (p) Kuchipudi Dance
(b) Electronic                                (q) Telugu media News Paper
(c) Folk media                               (r) Tele conferencing by IGNOU
(d) Mass media                               (s) Street plays
(A) (aq) (br) (cs) (dp) (B) (ar) (bp) (cq) (ds)
(C) (aq) (br) (dp) (cs) (D) (aq) (br) (cp) (ds) (Ans:-A)
44. 2 GB RAM, 3MB RAM, are common terms used while checking
on the efficiency of a computer. RAM means
(A) Read All Materials (B) Random Access Materials
(C) Random Access Memory (D) Reliable Access Memory(Ans:-C)
45. You need to send an executive summary of 12 pages of a report of
120 pages on ICT in college education to 20 experts in the field by
E-Mail. Identify the appropriate sequence from the following steps
(i) E-Mail Id (ii) Attachment (iii) Send (iv) Compose
(A) (i), (ii), (iii) and (iv) (B) (iv) , (i), (ii) and (iii)
(C) (iii), (iv), (i) and (ii) (D) (iv), (ii), (i) and (iii) (Ans:-B)
46. Information Technology is the generic name performing the
following functions
(A) Data storage (B) Data retrieval
(C) Data communication (D) All of above (Ans:-D)
47 Computer Moniter is also known as:
(A) DVU (B) UVD(C) VDU(D) CCTV(Ans:-C)
48. The best economic method of Data Processing is
(A) Batch processing (B) Transaction processing
(C) Distributed processing (D) Real time processing (Ans:-A)
49. Of the total energy consumption in India, domestic consumption
is in the range of
(A) 10 to 15 percent (B) 25 to 40 percent
(C) 40 to 60 percent (D) 60 to 70 percent (Ans:-A)
50. Identify from the following the disease which is independent of
pollution
(A) Tuberculosis (B) Bronchitis
(C) Peptic ulcer (D) Gastroenteritis(Ans:-C&D) 
 


പ്രധാന വാർത്തകൾ
 Top