21 August Wednesday

CSIR NET/SET/K-TET Preparation

ഡോ. വി രാമലിംഗം അയ്യർUpdated: Monday Mar 5, 2018

76. Consider the following hypothesis:


(1) Children who were taught through concept attainment model for six months will show a higher achievement than children who were not


(2) Children who were taught through concept attainment model for six months do not show high achievement than children who were not.


A) Both are null hypothesis  B) (1) is alternate hypothesis and (2) is null


hypothesis C) (1) is null hypothesis and (2) is research hypothesis


D) Both are research hypothesis


77. Arrange the steps of doing historical research in its right order:


(1) Isolate the problem, (2) Collect source materials, (3) Evaluate source


material, (4) Formulate hypotheses, (5) Report and interpret findings


A) (1), (4), (2), (3), (5) B) (2), (1), (3), (4), (5)


C) (1), (2), (3), (4), (5) D) (3), (1), (2), (4), (5)


78. Consider the following psychological tests:


(1) Raven,s Progressive Matrices, (2) Children,s Apperception Test, (3) The Muller-Lyer Illusion .


A) (1) is Intelligence Test, (2) and (3) are Personality Tests


B) (1) is Perceptual Process Test, (2) is Personality and


(3) is Interest Inventory


C) (1) is Memory Test, (2) is Emotional Stability Test and


(3) is Lie Detection Test


D) (1) Is Intelligence Test, (2) is Personality Test and (3) is Perceptual Process Test


79. Match the following:


P) National Curriculum Framework 2010 1) NUEPA


Q) Right to Education Act 2009 2) NCERT


R) Educational Planning 3) SIEMAT


S) Educational Management 4) NCTE 5) MHRD


A) (P)- 2; (Q)- 4; (R)- 1; (S)- 5 B) (P)- 4; (Q)- 5; (R)- 1; (S)- 3


C) (P)- 2; (Q)- 3; (R)- 5; (S)- 4 D) (P)- 4; (Q)- 2; (R)- 5; (S)- 3


80. Consider the following statements regarding virtual classroom:


(1) Virtual classroom is a web based tool dependent on internet connectivity (2) In a virtual classroom queries of learners get answered by the resource person


A) Only (1) is true B) Only (2) is true


C) Both (1) and (2) are true D) Both (1) and (2) are not true


81. The primary focus of the curriculum framework for 2 year Secondary


Teacher Education Programme is to make student- teachers:


A) Disciplined practitioners B) Reflective practitioners


C) Transacting practitioners D) Methodology practitioners


82. Consider the following: (1) School Management Committee;


(2) Free Uniform, free text books and mid-day meal for students


A) (2) is the cause and (1) is the effect


B) (1) is the cause and (2) is the effect


C) (1) and (2) have no cause effect relationship but they are related


D) (1) and (2) have no cause effect relationship and are not related at all


83. Consider following philosophers and select the best choice below:


(1) Charles Sanders Peirce (2) Dane Soren Kierkegaard


(3) Friedrich Nietzsche (4) William James


A) (1) and (4) are Pragmatist Philosophers and (2) and (3) are Existentialist Philosophers


B) (1) and (2) are Pragmatist Philosophers and (3) and (4) are Existentialist Philosophers


C) (1), (2) and (3) are Pragmatist Philosophers and (4) is Existentialist


Philosopher


D) Only (1) is Pragmatist Philosopher, rest are Existentialist Philosophers


84. The three sequential phases in skill learning:


A) Cognition, attention, fixation B) Fixation, automation, cognition


C) Cognition, fixation, automation D) Attention, cognition, fixation


85. Consider the following ideas of Piaget and choose the right choice from below:


(1) Difficulty in thinking about more than one aspect of any situation


(2) Inability to see a situation from another person's point of view


A) (1) is Multiple Attention Deficiency and (2) is Perceptual Disorder


B) (1) is Irreversibility and (2) is Animism


C) (1) is Centration and (2) is Ego centrism


D) (1) is Object Permanence and (2) is absence of Symbolic Representation



Answers-76-B, 77-C, 78-D,79-B,80-C,81-B,82-C,83-A,84-C,85-C,

പ്രധാന വാർത്തകൾ
 Top